Seguint els passos de Pa Negre i la Ruta 1714

Just al sud de la Catalunya Central i pujant per la carretera de Manresa, et vas endinsant pel Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac, en plena comarca del Bages. Allà un petit, però turístic, poble t’obre les portes a un dels territoris d’històrica lluita per la catalanitat. Mura, conjunt agradable de petites placetes i carrerons empedrats.

Hi ha una ruta circular d’uns 5km, bonics paisatges plens de masies i molins. Baixant del centre d’interpretació i passant per la romànica església de Sant Martí, has de creuar el rierol que porta a un antic camí de Montserrat. En poc més d’un quart d’hora arribem a un petit puig amb una creu de ferro ben dit La Creu de la Vila. Ara el camí baixa per barrancs i torrents, al mig una vall amb més d’una granja, horts, embassaments i ovelletes, així fins arribar al Puig de la Balma. Una masia del segle XII construïda sota un abric rocós, conegut per ser la casa on es va gravar la pel·lícula de Pa Negre (Agustí Villaronga). Un indret misteriós i fantàstic, des de dalt de la balma cauen gotes d’aigua sobre el camí i la olor de l’herba mullada t’emmudeix.

Desfent el recorregut i torrent avall, cal envoltar el casalot de la Vila i per darrere segueix el camí de tornada. Fent ziga-zagues per un camí esglaonat de pedres i flors, arribarem a la riera dels Nespres tot ben indicat i on trobarem al final el Molí del Mig.

Si et quedes amb ganes de més, carretera al nord a uns 6km, trobareu el poble històric de Talamanca. Allà gaudireu d’unes bones vistes de la comarca i de la Serra de Mussarra, on tingué lloc la batalla de Talamanca el 13 d’agost de 1714. A més, podreu visitar la mil·lenària església de Santa María i el Castell romànic.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s